Az egészség a küldetésünk

Nemzetközi kutatás a nők szexuális szokásairól, a választott védekezési módszerekről és a sürgősségi fogamzásgátlásról

2013.11.20.

​Magyar nők szexuális szokásaival, védekezési módszereivel kapcsolatos kutatás eredményeit publikálta a nemzetközi piackutató cég, a Millward Brown. A felmérés során több mint 7000 15-49 éves nőt kérdeztek meg 14 országban, köztük Magyarországon is.  ​

A Richter számára a nőgyógyászati terápiás terület kiemelkedő jelentőségű, melyben a Társaság világviszonylatban is az egyik meghatározó szereplő. Árbevételének mintegy harmada származik a nőgyógyászati készítményekből. Ma már azon vállalatok közül, amelyek világszerte nőgyógyászati termékekkel foglalkoznak, a Richter rendelkezik az egyik legszélesebb termékválasztékkal, s folyamatosan bővíti portfólióját. A svájci PregLem gyógyszeripari vállalat felvásárlásával a Richter a nőgyógyászati vonalon is belépett az originális kutatási területre, olyan készítményekkel, amelyek terén jelentős, kielégítetlen orvosi igény mutatkozik, mint például a mióma vagy az endometriózis kezelése. A német Grünenthal GmbH fogamzásgátló termékpalettájának megvásárlásával a Richter Csoport tovább fokozta jelenlétét a nyugat-európai piacon, egyedülálló lehetőséget biztosítva a meglévő nőgyógyászati üzletágának kibővítésére. Ezek a stratégiai lépések jól kiegészítik a vállalat eddig is széles körben elismert nőgyógyászati tevékenységét, hiszen így már minden korosztálynak kínál korszerű terápiás megoldást. A több mint 110 éve sikeresen működő Richter magas szellemi hozzáadott értékű termékeket állít elő. Fontos célja, hogy megbízható és stabil partnerként álljon a nők rendelkezésére, ezért nagy hangsúlyt fektet igényeik megismerésére.


A Richter Gedeon Nyrt. a Millward Brown piackutató céget felkérte, hogy átfogó nemzetközi kutatást végezzen a nők szexuális szokásairól, a választott védekezési módszerekről és a sürgősségi fogamzásgátlásról. A kutatásban több mint 7000-en vettek részt, köztük nyugat-európai (Egyesült Királyság, Ausztria, Spanyolország) és közép-kelet-európai országok, korábbi szovjet utódállamok (Litvánia, Oroszország, Kazahsztán) és egy ázsiai ország (Vietnám). A kutatás célja megérteni a nők érzéseit, aggodalmait az együttléttel és a védekezési módszerekkel kapcsolatban. Szerte a világon a legtöbb nő egyetért azzal, hogy a jó szex az élet fontos része. A kutatás rámutatott arra, hogy a magyar nők aktív szexuális életet élnek. A megkérdezettek 49%-a nyilatkozott úgy, hogy legalább heti két alkalommal van együtt a partnerével. A globális kutatásból kiderül, hogy a legaktívabb szexuális életet az oroszok élik, náluk átlagosan 2,63, ezzel szemben a nyugati szomszédunknál Ausztriában 1,77 együttlét jut egy hétre. A magyar párokra a heti 2,13 együttlét a jellemző.


Amennyiben a cél nem a családalapítás, a nők számára nagyon fontos kérdés a védekezés. Magyarországon számos módszert ismernek a nők: az óvszer (30%) és a folyamatosan szedett fogamzásgátló tabletta (28%) a legnépszerűbbek. A kutatásból kiderült, hogy az óvszerrel védekezők egyharmadának volt már „balesete”. A hölgyek 33%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy utólag vette észre, hogy a védekezésébe hiba csúszott. A probléma általában a nem megfelelő használatból fakadt (pl. az óvszer lecsúszott, esetleg kilyukadt). Meglepően magas, 13%-nyi azok aránya hazánkban, akik a kockázatosabb megszakítást illetve a naptár módszert részesítik előnyben. Viszont tudni kell, hogy minden negyedik így védekező nő 1 éven belül terhes lesz (forrás: Pearl-index). A számos védekezési módszer ellenére a megkérdezett magyar nők 14%-ának volt már abortusza, a nem védett együttlét vagy a védekezési módszer alkalmazása során felmerülő hiba miatt. Az abortusz elkerülhető lenne, ha a nők nagyobb százaléka alkalmazná a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségét, amely 72 órán belül nyújt biztonságos megoldást egy nem védett, vagy nem megfelelően védett együttlét után.
 
További információk:
Beke Zsuzsa 
Kormányzati kapcsolatok és PR vezető 
Richter Gedeon Nyrt. 
T: 431-5426 
e-mail: zs.beke@richter.hu