Új, hatékony lehetőség a mióma kezelésére - Sajtóháttér-anyag

2012.06.21.

​Már kapható a gyógyszertárakban a Richter mióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére szolgáló készítménye, amely hatékony és jól tolerálható kezelési módot biztosít a betegségben szenvedők számára.

A Richter számára a nőgyógyászati terápiás terület stratégiai jelentőségű, melyen a Társaság világviszonylatban is az egyik meghatározó szereplő. Ma már azon vállalatok közül, amelyek világszerte nőgyógyászati termékekkel foglalkoznak, a Richter rendelkezik az egyik legszélesebb termékválasztékkal, miközben folyamatosan bővíti portfolióját. Fontos mérföldkő volt a svájci PregLem gyógyszeripari vállalat felvásárlása, mellyel a nőgyógyászati vonalon is az originális kutatási területre lépett be a Richter, olyan készítmények terén, ahol jelentős, kielégítetlen orvosi igény mutatkozik, mint például a mióma, vagy az endometriózis kezelése. A német Grünenthal GmbH fogamzásgátló termékpalettájának megvásárlásával a Richter Csoport tovább fokozta jelenlétét a nyugat-európai piacon, egyedülálló lehetőséget biztosítva a meglévő nőgyógyászati üzletágának kibővítésére. Ezek a stratégiai lépések jól kiegészítik a vállalat eddig is széles körben elismert nőgyógyászati tevékenységét, hiszen így már minden korosztálynak kínál korszerű terápiás megoldást.
A Társaság nőgyógyászati termékportfóliója most a jóindulatú nőgyógyászati elváltozás,a mióma kezelésére szolgáló hatékony készítménnyel bővült, amely hozzájárul a betegségben szenvedő nők életminőségének javulásához.

A mióma
A méh fibroid tumorai, a miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú, szolid daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25%-át érintik. A miómák a méh falában vagy felszínén, kötőszövetből, valamint simaizomszövetből állnak. Elhelyezkedésük alapján az alábbi típusokat különböztetjük meg: a méh hashártya borítéka alatt a méh felszínén található szubszerózus, a méh falában elhelyezkedőintramurális és a méhnyálkahártya alatti szubmukózus formát. A miómák között a leggyakoribb a méh falában elhelyezkedő forma. A mióma növekedhet a méh ürege felé, a méh falán belül, valamint a méhből kifelé a hasüreg irányába. Méretük igen változó, lehet néhány milliméteres, de akár a hasüreg jelentős részét is kitölthetik. Kialakulásának oka még nem teljesen tisztázott. Valószínűsíthető, hogy a genetikai tényezők mellett hormonális háttere is van, leginkább a petefészek rendellenes működésével hozzák kapcsolatba. Erre utal, hogy menopauzában a petefészek eltávolításával vagy mesterséges változókor gyógyszeres előidézésével (GnRH analóg gyógyszerek adásával) a daganatok növekedése megáll, méretük csökken.

A miómák tünetei
A miómák gyakran tünetmentesek, felfedezésük sokszor véletlenül történik, például nőgyógyászati szűrővizsgálat vagy ultrahangos vizsgálat során. A panaszok megjelenése és súlyossága összefügg a miómák elhelyezkedésével és méretével. Jellemző tünetei: rendszertelen ciklus, erős havi vérzés, vérszegénység, görcsös fájdalom, gyakori vizelési inger, vizelet visszatartási nehézség, meddőség, terhességi komplikációk.

A mióma kezelése
Tünetmentes mióma esetén elégséges lehet a rendszeres nőgyógyászati és ultrahangos ellenőrzés. Panaszokat okozó elváltozás azonban kezelést tesz szükségessé, amely során sebészeti, vagy gyógyszeres eljárás alkalmazható.

A műtét típusa függ a mióma számától, elhelyezkedésétől, nagyságától és a méh mobilitásától. Kezelésében, a miómák eltávolításában a mai modern szemlélet szerint első választandó alternatíva az endoszkópos technika, de hiszterektómia (a méh eltávolítása) is nagyon gyakran alkalmazott sebészeti beavatkozás. Évente az EU-ban körülbelül 300 000 sebészeti beavatkozás történik a miómákkal kapcsolatban, ezek közül megközelítőleg 230 000 a méh eltávolításával jár. Ez a műtét történhet hasi vagy hüvelyi úton, az utóbbi esetén lényegesen lerövidül a felépülés ideje. A méheltávolítás esetén nem kell tartani további göbök kialakulásától. A fogamzóképesség megtartásának szükségessége esetén a mióma izolált eltávolítása (enukleáció) történik, azaz csak a miómát távolítják el és a méh megmarad. Alkalmazhatósága függ a mióma számától, elhelyezkedésétől, nagyságától. A méh ürege felé növő elváltozásokat hiszteroszkópos, a méh falában lévőket laparoszkópos műtéti beavatkozással lehet eltávolítani.

A miómás betegek jelentős részénél lehetőség van a miómaembolizáció módszer alkalmazására. Segítségével a miómák vérellátását biztosító ereket szemcsékkel elzárják, így csökkentik vér- és oxigénellátottságát. A mióma mérete ezt követően szövetelhalás következtében csökken. A beavatkozást gyakran erős fájdalom kíséri és ezt követően nem javasolt gyermek vállalása.

A miómák műtét előtti gyógyszeres kezelésében eddig egyedüli elfogadott terápiaként a parenterális GnRH agonistákat használták. Alkalmazásukat jelentősen korlátozta az ösztrogén szintjének csökkentése miatt szinte mindig kialakuló posztmenopauzás tünetegyüttes. Ezek közé sorolható a hőhullám, a depresszió, a hangulatváltozás, a nemi vágy csökkenése, a hüvelyszárazság és a csontok ásványianyag- sűrűségének csökkenése. A Richter Gedeon Nyrt. új készítménye gátló hatást fejt ki a szervezetben található egyik hormon, a méhet belülről borító szövet növekedését szabályozó progeszteron receptorán. A progeszteron aktivitás gátlása alatt a mióma sejtjei nem osztódnak és végül elpusztulnak, így csökken a daganatok mérete és az általuk előidézett tünetek súlyossága. Kutatások igazolták, hogy a készítmény hatékonyan szüntette meg a vérzést, mérsékelte a vérszegénységet és csökkentette a mióma kiterjedését. Ezek a hatások hozzájárulnak az életminőség javulásához és nem jelennek meg a petefészek működés gyógyszeres leállításával együtt járó mellékhatások, ellentétben a GnRH agonistákkal.

További információk:
Beke Zsuzsa