Az egészség a küldetésünk

Stratégiánk


Az elmúlt évtizedek töretlen növekedése hirtelen megszakadt a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság következtében. A pénzügyi intézmények helyzetét jellemző bizonytalanság hamarosan átterjedt a nemzetgazdaságok egészére. Mindezeken felül az originális készítmények számának drasztikus csökkenése azt eredményezte, hogy végül még egy olyan, a befektetők által erősen defenzívnek tartott iparág, mint a gyógyszeripar, tőzsdei teljesítménye is nyugtalanítóan volatilissá vált.

Kihívásokkal teli iparági környezet

A gyógyszeripart érintő, évtizedek alatt halmozódó gondok hirtelen felszínre kerültek. Olyan kérdések, mint a hosszadalmas termékfejlesztési szakasz, a fojtogató szabályozási környezet, és az egyes nemzeti költségvetések egészségügyi megszorításainak való kitettség rámutattak az iparág sérülékenységére.

Olyan új társadalmi jelenségek, mint az öregedő lakosság és a modern nyugati társadalmak jelentősen változó életstílusa szintén kielégítő válaszokat vár a gyógyszeripar részéről. Bizonyos betegségcsoportok tehát, mint az öregkori demencia, az Alzheimer betegség, vagy az elhízás több figyelmet kaptak. Ugyanakkor a fiatal generációk új megközelítést várnak a fogamzásgátlás területén, amelyek elsősorban a nem enterális hatóanyagleadási formákat preferálják, úgy, mint tapaszok, vagy hormon felszabadító eszközök. Általánosságban elmondható, hogy az új gyógyszerbeviteli formákat, (például spray-k, stb.) jól fogadják a fiatalos életmódot előnyben részesítő fogyasztói csoportok.

Miután a szív és érrendszeri betegségek kezelésében sikerült iparági áttörést elérni, növekvő igény mutatkozik az oszteoporózis és a reumatológiai betegségek kezelésére, amely elsősorban olyan összetett, új technológiák alkalmazásával érhető el, mint a nanotechnológia vagy a biotechnológia.

 

A stratégia kiválasztása

A generikus vállalatok többsége, amelyek egyfelől a növekvő iparági verseny, másfelől a csökkenő nemzeti költségvetések kettős szorításában találták magukat, különböző stratégiák között választhattak, ha biztosítani kívánták jövőjüket a gyógyszeriparon belül. Megpróbálhattak globálissá válni és fedezeti szintjeiket a javuló méret-gazdaságosságuk eredményeképpen fenntartani. Mindezt elsősorban intenzív vállalatfelvásárlási és fúziós tevékenységgel tudták elérni, amely példa nélküli koncentrációt eredményezett az iparágban. A másik lehetőség, hogy specializálódtak, és egy részvényre jutó eredményüket egy összetett üzleti modell alkalmazásával kívánták biztosítani.

A Richter, amely az elmúlt évszázad óta folytatott eredeti kutatásokat, továbbá jelentős erőforrásokat áldozott a világ egyik legteljesebb nőgyógyászati portfoliójának kiépítésére, kézenfekvő módon a második, azaz a specializációs modellt választotta.

 

A növekedés pillérei

Az előbbiekben felsorolt kihívások indították a Richter vezetését arra, hogy egy olyan specializációs modellt válasszon, amely elsődlegesen az organikus növekedésre alapoz, eseti akvizíciós tevékenységgel kiegészítve elsősorban a nőgyógyászat területén. A Richter tehát komoly erőforrásokat fektetett be abba, hogy a világ egyik legszélesebb nőgyógyászati termékpalettájával rendelkezzen. Ugyanakkor egyedülálló módon Közép-Kelet Európában, megőrizte mintegy évszázados eredeti kutatási tevékenységét, egyúttal egy bioszimiláris fejlesztő és termelő kapacitást is létrehozott, hogy az oszteoporózis és reumatológiai betegségek kezelésére irányuló egyre növekvő igényeket kielégíthesse.

A Társaság stratégiai célkitűzése továbbá, hogy földrajzi kitettségét kiegyensúlyozottabbá tegye. A több évtizedes közép-kelet-európai és a FÁK térségbeli jelenléte mellett, olyan gyorsan növekvő régiókban szeretné megvetni a lábát, mint Latin-Amerika vagy Kína. Az 1990-es évek közepétől kezdődően hosszú távú együttműködési megállapodások révén folyamatosan megerősítette üzleti jelenlétét az Egyesült Államok piacán is. 2010-ben a Grünenthal széleskörű nőgyógyászati portfóliójának akvizíciója pedig lehetőséget teremtett a nyugat-európai értékesítési hálózat kiépítéséhez.

 

Innováció és magas hozzáadott érték

Nőgyógyászat

A Richter azon kiemelten fontos üzletágai közül, ahol a piaci réseket igyekszik kihasználni, az egyik legjelentősebb a nőgyógyászat. A Társaság egyedülálló, több évtizedre visszanyúló tapasztalattal rendelkezik ezen a területen: az első szteroid kísérleteket még maga az alapító, Richter Gedeon gyógyszerész végezte. Akkoriban ezek a vegyületek még világszerte újdonságnak számítottak. Azóta a Társaság tudatos fejlesztések révén úgy alakította gyártóüzemeit, hogy képes legyen elvégezni a kiváló minőségű nőgyógyászati készítmények előállításához szükséges komplex és hosszadalmas eljárásokat. A Richter rendelkezik az egyik legszélesebb nőgyógyászati termékválasztékkal, miközben folyamatosan bővíti portfolióját. További részletek

 

Eredeti kutatás – fókuszban a központi idegrendszer

Új, eredeti vegyületek kutatása mindig is kiemelt szerepet töltött be a Richter stratégiájában. 1998 óta a kutatási tevékenység rendszere jelentős változásokon ment keresztül. Társaságunk a legkorszerűbb neurofarmakológiai, molekuláris biológiai, kinetika-metabolizmus, illetve gyógyszermetabolizmus laboratóriumokat hozott létre az elmúlt évezred végére. A farmakológiai létesítmények korszerűsítését követően egy új, a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő kémiai kutatóközpont is átadásra került 2007-ben. A technológiai eszközpark modernizálásán túl, a kutatási tevékenységek is jelentős átalakuláson mentek keresztül, amely azt a célt szolgálta, hogy a magas színvonalú tudomány, az innováció, és a gyorsaság kiemelt szerephez jussanak. A korszerűbb felépítésű kutatás ily módon képes jó minőségű vegyületeket azonosítani. Az általunk kutatott vegyületek, valamint a rendelkezésre álló erőforrások átfogó felülvizsgálatát követően, azt a stratégiai döntést hoztuk, hogy originális kutatási tevékenységünk kizárólag a központi idegrendszeri betegségek kezelésére szolgáló vegyületekre koncentrál. További részletek
 

Bioszimiláris termékfejlesztés

Felismerve a biológiai eredetű gyógyszerkészítmények közép- és hosszú távú jelentőségét, a Richter vezetősége 2006-ban stratégiai döntést hozott arról, hogy belép erre az új, magas szellemi hozzáadott értéket képviselő területre. A Társaság vezetősége úgy gondolja, hogy a Richterben évtizedek alatt felhalmozott szteroid fermentációs tapasztalat, ami egyben a gyártási technológia egyik legnehezebb elemét jelenti, jól hasznosítható a biológiai úton előállított készítmények esetében is, ami előnyt jelent a hasonló lépést fontolgató iparági versenytársakkal szemben. További részletek