Az egészség a küldetésünk

Kutatás-fejlesztési tevékenységünk

Az eredeti gyógyszermolekulák kutatása és az innováció a Társaság 1901-es megalapításától fogva kulcsszerepet tölt be a vállalat stratégiájában. Mára a Richter Gedeon Nyrt. 1.200 főt meghaladó kutató-fejlesztő bázissal a középkelet-európai térség legjelentősebb gyógyszeripari K+F központjává fejlődött.

A Richter Csoport kutatás-fejlesztésre fordított kiadásainak összege 2019-ben elérte a 48,9 milliárd forintot, amely konszolidált árbevételének 9,6 százalékát teszi ki.

A gyógyszerkutatás és fejlesztés négy stratégiai irányt ölel fel: rekombináns biotechnológia tevékenységet, eredeti kismolekulás gyógyszerjelöltek kutatását és fejlesztését, késői fejlesztési fázisban lévő nőgyógyászati projekteket, valamint generikus gyógyszerek fejlesztését.

Eredeti gyógyszerkutatásunk hagyományosan a központi idegrendszer betegségeiben hatékony gyógyszerek felfedezésére és kifejlesztésére irányul. Ezen belül a Társaság eredeti kutatása olyan eddig kezeletlen tünetek javítására keres gyógyszeres terápiát, melyek a pszichiátrián belül a negatív, a kognitív vagy a pozitív tünetcsoportba tartoznak. A legújabb, cariprazine hatóanyag tartalmú készítményünk, mely a skizofrénia és a bipoláris mánia kezelésére szolgáló gyógyszer, 2015 szeptemberében kapott törzskönyvi engedélyt az Egyesült Államokban. A készítmény már 2016 márciusa óta elérhető az ottani betegek számára. Az FDA 2019 májusában az engedélyt kiterjesztette a bipoláris depresszió indikációra is. Az Európai Bizottság 2017 júliusában adott forgalomba hozatali engedélyt az ugyanilyen, cariprazine hatóanyagú készítmény európai forgalmazására skizofrénia indikációban.

A fenti eredeti készítmény mellett 15 további projektünk közül kettő korai klinikai fázisban, míg a többi a preklinikai kutatási és fejlesztési szakaszban tart.


A klasszikus fermentáció terén az elmúlt 50 évben felhalmozott tapasztalatainkra, valamint molekuláris biológiai tudásunkra alapozva 2006-ban hoztuk meg azt a stratégiai döntést, hogy megkezdjük rekombináns biotechnológiai gyógyszerek fejlesztését és gyártását. Németországban a HELM AG-vel közösen alapított Richter-Helm Biologics mikrobiális fehérjegyógyszerek kifejlesztését, gyártását végzi. Magyarországon 2009-ben biotechnológiai laboratóriumot és kísérleti félüzemet alakítottunk ki, amelyet egy, a legösszetettebb emlőssejtek előállítását megcélzó, 2012-ben megnyitott és üzembe helyezett zöldmezős beruházás egészített ki.

Számos terápiás területre kiterjedő generikus termékfejlesztési munkánk során cél, hogy évente 5-7 új generikus, illetve márkanév alatt forgalmazott készítményt hozzunk forgalomba tradicionális piacainkon.

A Richter alapvető stratégiai pillérét képezi a kiemelten kezelt nőgyógyászati portfóliónk bővítése, amellyel valamennyi korcsoporthoz tartozó nő életminőségének javítását célozzuk meg. Célunk, hogy továbbra is Európa egyik vezető cége legyünk a nőgyógyászat területén, és lehetőleg minden terápiás területen új, innovatív termékeket tudjunk piacra hozni, különösen olyan indikációkban, ahol jelentős a kielégítetlen orvosi igény. Széles nőgyógyászati portfóliónkkal jelenleg az alábbi indikációs területeket fedjük le: rövid és hosszú távú fogamzásgátlás, infertilitás, menopauza, nőgyógyászati fertőzések, mióma kezelés. Emellett új terápiás területekre is fejlesztünk termékeket.

Portfóliónkat új, innovatív termékekkel elsősorban licencvásárlások során bővítjük, de ezzel egyidejűleg házon belüli K+F tevékenységünkkel is biztosítjuk termékpalettánk bővítését.  A Richter számára fontos, hogy a piaci elvárásokra reagálva új, a digitális orvostechnikai eszközök területe felé is nyisson, amely licenc és fejlesztés formájában nyilvánul meg különböző nőgyógyászati terápiás területek lefedésével.