Évszázados felelősséggel az egészségért

Kutatás-fejlesztési tevékenységünk

Az eredeti gyógyszermolekulák kutatása és az innováció a Társaság 1901-es megalapításától fogva kulcs szerepet tölt be a vállalat stratégiájában. Mára a Richter Gedeon 1000 főt meghaladó kutató-fejlesztő bázissal a térség legjelentősebb gyógyszeripari kutatási központjává fejlődött. A kutatás tekintetében Társaságunk az innováció, a technológiai színvonal és a gyorsaság hármasára helyezi a hangsúlyt.

A Richter Csoport kutatás-fejlesztésre fordított kiadásainak összege 2018-ban elérte a 40,5 milliárd forintot, amely konszolidált árbevételének 9,1 százalékát teszi ki.

A gyógyszerkutatás és fejlesztés három stratégiai irányt ölel fel: az eredeti kismolekulák kutatását és fejlesztését, a rekombináns biotechnológiai tevékenységet, valamint a generikus gyógyszerek fejlesztését.

Eredeti gyógyszerkutatásunk hagyományosan a központi idegrendszer betegségeiben hatékony gyógyszerek felfedezésére és kifejlesztésére irányul. Ezen belül a Társaság eredeti kutatása olyan eddig kezeletlen tünetek javítására keres gyógyszeres terápiát melyek a pszichiátrián belül a negatív, a kognitív vagy a pozitív tünetcsoportba tartoznak. A legújabb, cariprazine hatóanyag tartalmú készítményünk, mely a skizofrénia és a bipoláris mánia kezelésére szolgáló gyógyszer, 2015 szeptemberében kapott törzskönyvi engedélyt az Egyesült Államokban. A készítmény már 2016 márciusa óta elérhető az ottani betegek számára. Az FDA 2019 májusában az engedélyt kiterjesztette a bipoláris depresszió indikációra is. Az Európai Bizottság 2017 júliusában adott forgalomba hozatali engedélyt az ugyanilyen, cariprazine hatóanyagú készítmény európai forgalmazására skizofrénia indikációban.

A fenti eredeti készítmény mellett 14 további projektünk közül kettő korai klinikai fázisban, míg a többi a preklinikai kutatási és fejlesztési szakaszban tart.


A klasszikus fermentáció terén az elmúlt 50 évben felhalmozott tapasztalatainkra, valamint molekuláris biológiai tudásunkra alapozva 2006-ban hoztuk meg azt a stratégiai döntést, hogy megkezdjük rekombináns biotechnológiai gyógyszerek fejlesztését és gyártását. Németországban a HELM AG-vel közösen alapított Richter-Helm Biologics mikrobiális fehérjegyógyszerek kifejlesztését, gyártását végzi. Budapesten 2009 végére kialakítottuk biotechnológiai laboratóriumunkat és félüzemünket, míg Debrecenben rendkívül magas hozzáadott szellemi és technológiai értékkel bíró termékek gyártása kezdődik várhatóan 2018-tól. Ezek a gyógyszerek bioreaktorokban tenyésztett emlőssejtek fehérje termékei, például rákellenes és krónikus gyulladások elleni antitestek lesznek.

Számos terápiás területre kiterjedő generikus termékfejlesztési munkánk során cél, hogy évente 5-7 új generikus, illetve márkanév alatt forgalmazott készítményt hozzunk forgalomba tradicionális piacainkon.

2010-től svájci leányvállalatunkkal közösen a nőgyógyászati terápiás területen is végzünk eredeti K+F tevékenységet. Vezető molekulánk a méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére szolgáló Esmya, amely nagymértékben csökkenti a jóindulatú daganatok méretét és a társuló vérzést, s ezáltal jelentősen javítja a betegek életminőségét. A készítmény az európai országok többségében 2012-ben került piacra, ma már 61 országban forgalmazzuk. A termék hosszú távú, periodikus kezelésére vonatkozó klinikai vizsgálatok sikere után a terápiás indikációt kiterjesztve, ezáltal több beteg számára kínálunk sebészeti beavatkozás mentes, tartós gyógyulást.