Évszázados felelősséggel az egészségért

A Richter és a Mithra licenc és szállítási megállapodást kötött az Estelle®, egy új orális fogamzásgátló értékesítéséről

2018.09.12.

​A Richter Gedeon Nyrt. (továbbiakban: "Richter") valamint a Mithra Pharmaceuticals (továbbiakban: "Mithra") a mai napon bejelentették, hogy licenc és szállítói megállapodást kötöttek egy, a Mithra által Estelle® márkanév alatt kifejlesztett, 15mg estetrol-t és 3mg drospirenone-t tartalmazó kombinált fogamzásgátló értékesítéséről. A Richter eltérő márkanév alatt forgalmazza majd a terméket. Az új orális fogamzásgátló készítmény természetes eredetű, natív ösztrogénje szelektíven hat az egyes szövetekben és ehhez járulnak hozzá a drospirenone-nak a fogamzásgátláson túli előnyös tulajdonságai. A megállapodás földrajzi hatálya Európára, valamint Oroszországra terjed ki.

​A megállapodás értelmében, a szerződés aláírásakor a Richter 35 M€ mérföldkő kifizetést teljesít. Emellett, a termék fejlesztéséhez kapcsolódóan, a Mithra további, 20 M€ mérföldkő kifizetésre is jogosult. A termék piaci bevezetését követően a Mithra értékesítéshez kötött royalty kifizetésekre is igényt tarthat. A fentieken túlmenően a Mithra minimum éves mennyiségekhez kötött garantált bevételre jogosult a nettó forgalomhoz kapcsolódó sávos royalty bevételeken felül.

"Kiemelt nőgyógyászati portfoliónk bővítése továbbra is központi elemét képezi a Richter stratégiájának, amellyel valamennyi korcsoporthoz tartozó nő életminőségének javítását célozzuk meg. Ebbéli törekvéseinkhez remekül illeszkedik ez a megállapodás és várakozással tekintünk a Mithra-val közös együttműködésünk elé, hogy az új orális fogamzásgátló készítményüket értékesíthessük." – jelentette ki Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy sikerült megállapodnunk a Richter Gedeonnal a fejlesztés alatt álló, következő generációs orális fogamzásgátló termékjelöltünk, az Estelle® európai és oroszországi forgalmazása tekintetében. Ez a megállapodás messze a legfontosabb a Mithra eddigi történetében. A nőgyógyászati szegmens egyik, kétségtelenül vezető vállalataként, gyorsan bővülő nyugat-európai közvetlen értékesítésével a Richter Gedeon a legelőnyösebb lehetőségeket kínálja az Estelle® számára az említett, fontos régióban. A mai napon közzétett megállapodás tovább erősíti azt a potenciált, amelyet az USA piaci partnerségben érzékelünk, figyelembe véve, hogy az Egyesült Államok orális fogamzásgátló piaca kétszerese az európainak. Gyümölcsöző és hosszú távú kapcsolatban reménykedünk a Richter Gedeon szakembereivel." – tette hozzá François Fornieri a Mithra vezérigazgatója.


Estelle
® - Háttéradatok

Az Estelle® a Mithra új, fogamzásgátló termékjelöltje, amely 15mg estetrol-t (E4), egy egyedülálló, natív ösztrogént és 3mg drospirenone-t tartalmaz. Az E4 Freedom nyílt, egykaros vizsgálatok célja az Estelle® biztonságosságának és hatásosságának igazolása. A vizsgálatok Európában és Oroszországban több mint 1.550, az USA-ban és Kanadában pedig több mint 2.000 résztvevő bevonásával zajlanak és személyenként 13 ciklusnyi időtartamot kísérnek figyelemmel. A Mithra a közelmúltban jelentette be az Európában és Oroszországban lefolytatott fázis III klinikai vizsgálatok pozitív, előzetes eredményeit. Az Egyesült Államokban és Kanadában folyamatban lévő fázis III klinikai vizsgálatok előzetes eredményei 2019 első negyedévében várhatóak.

Richter – Háttéradatok

A budapesti (Magyarország) székhelyű Richter Gedeon Nyrt. (www.richter.hu) az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2017. év végén a 4,1 Mrd EUR (4,9 Mrd USD) tőzsdei értékkel bíró vállalat mintegy 1,4 Mrd EUR (1,6 Mrd USD) konszolidált árbevételt ért el ugyanebben az évben. A Társaság termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli. A Közép-Kelet Európa legnagyobb K+F központjával rendelkező vállalatnál az eredeti kutatás a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul. Széleskörűen elismert szteroid-kémiai ismeretei révén a Richter a világ egyik legjelentősebb vállalata a nőgyógyászat területén. A Társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére.

 

Mithra – Háttéradatok

A Mithra (Euronext: MITRA) innovációt és a választás lehetőségét kívánja a nőgyógyászat területén biztosítani, kiemelt figyelmet fordítva a fertilitásra, a fogamzásgátlásra és a menopauzára. A Mithra célja, hogy olyan új és jobb készítményekkel álljon a nők rendelkezésére, amelyek kielégítik a magasabb biztonság és könnyű használat iránti igényeket. Két vezető termékjelöltje – egy ötödik generációs orális fogamzásgátló, az Estelle®, valamint egy következő generációs hormonterápiás készítmény, a Donesta® egyaránt a Mithra egyedülálló természetes ösztrogén hatóanyagára, az estetrol-ra (E4) épülnek. Bérfejlesztési és bérmunka üzemegységeiben (CDMO) a Mithra egyéb komplex terápiás eljárásokat fejleszt, gyárt és értékesít, teljeskörű kutatási, fejlesztési és specializált gyártási szolgáltatásokat kínálva partnereinek. A Mithra-t a Liège-i egyetemből kivált François Fornieri és Prof. Dr. Jean-Michel Foidart alapították 1999-ben. Székhelye Liège-ben, Belgiumban található. További információkért látogasson el a www.mithra.com honlapra.

 

További információ:

Richter:

Befektetők:

Ördög Katalin:            +36 1 431 5680

Sajtó:

Beke Zsuzsa:              +36 1 431 4888

 

Mithra:

Investors:

François Fornieri (CEO): +32 (0)477 96 17 74

Jean-Manuel Fontaine (PRO): +32 (0)476 96 54 59

Media:
Jean-Manuel Fontaine (PRO) +32 (0)476 96 54 59