Személyi változás a Richter Gedeon Nyrt.-nél 2017. november 1. napjától

2017.10.02.

Bogsch Erik továbbra is az Igazgatóság elnöke, Orbán Gábor a megválasztott új vezérigazgató

​A Társaság Igazgatósága tájékoztatja tisztelt részvényeseit, hogy Bogsch Erik úr a Richter Gedeon Nyrt. élén 25 éve fennálló vezérigazgatói tisztségét 2017. november 1. napjától nem kívánja betölteni. Igazgatósági tagságát és az igazgatóság elnöki tisztségét továbbra is megtartja.

Az Igazgatóság 2017. október 2. napján megtartott ülésén, 2017. november 1. napjától Orbán Gábor urat, általános vezérigazgató-helyettest, az Igazgatóság tagját választotta meg vezérigazgatónak.

A Társaság Igazgatósága 2017. november 1. napjával felkérte továbbá Bogsch Erik urat a kereskedelem, a nemzetközi és a kormányzati kapcsolatok közvetlen felügyeletére a Társaságnál.

A fenti munkamegosztásra vonatkozó döntése meghozatalakor az Igazgatóság áttekintette a Richter Gedeon Nyrt. stratégiája megvalósításával elért több évtizedes eredményeket. Értékelése szerint a Társaság előtt a kihívás jelenleg abban áll, hogy a fokozatosan egyre kompetitívebbé váló generikus és branded piacokon innovatív termékportfolióval ellensúlyozható legyen a kieső forgalom és fenntartható legyen a növekedési pálya.

Ezen célok megvalósításához két egyformán fontos, de egymástól nagymértékben különböző vezetői feladatot kell párhuzamosan végrehajtani a Richterben. Az egyik lényege, hogy egyre hatékonyabban és korszerűbben kell működtetni a meglévő ellátási láncot a hagyományos piacok felé. A fejlesztés, gyártás, minőségbiztosítás, logisztika területén továbbra is versenyképesnek kell maradni, megküzdve a hatóságok és a versenytársak okozta árerózióval, valamint a több irányból egyszerre érkező költségnyomással.

A másik, ettől világosan elkülönülő vezetői feladat a specialty pharma irányba megkezdett építkezés folytatása a nyugat-európai és tengerentúli piacokon létrehozott kereskedelmi hálózatok fejlesztésével, valamint a magas hozzáadott értékű, túlnyomórészt innovatív termékportfolió folyamatos bővítésével. Ennek során törekedni kell a meglévő termékek üzleti potenciáljának teljes körű kiaknázására, erősíteni kell a jelenlegi partnerekkel folyamatban lévő együttműködéseket, felkutatni további akvizíciós célpontokat és új partneri megállapodásokat kötni a kereskedelem és/vagy a fejlesztés területén.

A specialty pharma stratégia végrehajtása a hazai szellemi hozzáadott érték középpontba helyezésével biztosítja, hogy a Richter Gedeon Nyrt. olyan sikeres, világszerte széles nőgyógyászati termékportfolióval rendelkező, magyarországi központú gyógyszeripari vállalat legyen, amely originális és bioszimiláris készítmények piacra vitelére képes, illetve a hagyományos piacokon korszerű és elérhető árú gyógyszerek széles körű kínálatát tudja nyújtani.