Bogsch Erik, a Richter elnöke a legmagasabb állami kitüntetésben részesült

2017.11.30.

A Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést adományozta Áder János köztársasági elnök, a miniszterelnök előterjesztésére, Bogsch Eriknek a nemzetgazdaság, azon belül is kiemelten a gyógyszeripar területén betöltött meghatározó szerepe, valamint a magyar gazdaság fellendítését elősegítő sokoldalú vezetői és támogatói tevékenysége elismeréseként.

​Bogsch Erik vezérigazgatóként 25 évig, idén november óta operatív elnökként vezeti a nagy múltra visszatekintő Richter Gedeon gyógyszergyárat, mely a nagy gazdasági világválságot is túlélte, a rendszerváltás után azonban egy hajszál választotta el a csődtől. 1992-ben történt kinevezése után, irányításával a vezetés új társasági stratégiát dolgozott ki és hajtott végre, melynek eredményeként a Richter sikeresen integrálódott a piacgazdaságba és a veszteséges nagyvállalatból néhány év alatt hazai viszonylatban kiemelkedő, sőt nemzetközi vonatkozásban is figyelemre méltó teljesítményt elérő, multinacionális gyógyszeripari csoporttá fejlődött. Innováció-orientált gondolkodása nem csak a Richterben irányadó, hanem az egész hazai nemzetgazdaság számára is rendkívüli fontossággal bír.

Bogsch Erik kitüntetését kísérő laudációban elhagzott: Megmutatta, hogy minden útról érdemes hazatérni, mert itthon az elvégzett munka annak a közösségnek kamatozik, amelyből való. Ahogy a Richtert is − a teljesítmény mellett − a hűség tette naggyá: dolgozóinak és vezetőinek hűsége.

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy átvehetem a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést. Úgy gondolom, ez az elismerés annak a nagyszerű csapatmunkának is az eredménye, amely a Richtert megalapítása óta jellemzi. Azt, hogy sikerült megőrizni és tovább mélyíteni a Richter Gedeon által vallott szellemiséget az elmúlt 25 évben, arra különösen büszke vagyok." – hangsúlyozta az elismerés átvételekor Bogsch Erik, a Richter elnöke.

A Richter Gedeon Nyrt. 1000 fős kutató-fejlesztő bázisával Közép-Kelet-Európa legjelentősebb gyógyszerkutatási központja. A régióban a Richter költ a legtöbbet kutatás-fejlesztésre: árbevétele közel 10 százalékát, 2016-ban 35,2 milliárd forintot. Mint az egyik legnagyobb foglalkoztató, hazánkban több mint 5000 főnek biztosít munkahelyet közvetlenül, csoport szinten világszerte több mint 12.000 embernek.

Az 1901-ben alapított Richter az egyetlen olyan hazai, a nemzetközi piacokon is meghatározó gyógyszercég, amely külföldi szakmai befektető nélkül, magyar irányítással működik. Ennek megfelelően a vállalatvezetés a döntéseket a magyar nemzetgazdaság érdekeit szem előtt tartva hozza meg. A Richter Magyarországon folytatja kutatási tevékenységét, valamint jelentős beruházásokat hajt végre. A külföldi piacokon megtermelt nyereségét belföldön forgatja vissza, ezzel nagymértékben hozzájárulva hazánk versenyképességének növeléséhez. A Richter nemzetgazdasági hozzájárulása 2016-ban összesen közel 96 milliárd forintot tett ki osztalék, adók, beruházások, valamint kutatás-fejlesztési ráfordítások formájában.

Beke Zsuzsa

PR és kormányzati kapcsolatok vezető

Richter Gedeon Nyrt.

email: zs.beke@richter.hu