A Richter bejelenti a Finox Holding 190 millió CHF ellenében történő felvásárlását

2016.06.30.
  • A Finox Holding a női fertilitással összefüggő innovatív és hatékony termékek fejlesztését és értékesítését végző, svájci székhelyű biotechnológiai vállalat.
  • A Finox Holding készítménye, a BEMFOLA® egy bioszimiláris r-hFSH, ami a petefészek stimulálásával kezeli a meddőséget.
  • A Richter globális jogokat szerez a BEMFOLA®-ra vonatkozóan, amely az EU területére 2014 májusában kapott forgalombahozatali engedélyt és amelyet már több mint 20 országban értékesítenek. A megállapodás nem tartalmazza az FDA törzskönyvezése esetén az Egyesült Államok piacára bevezethető, r-hFSH-t tartalmazó készítményre vonatkozó értékesítési jogokat, amelyek Dr. h.c. Willy Michel tulajdonában maradnak.
  • A felvásárlás előnyei:
    • Kiegészíti a Richter meglévő nőgyógyászati portfolióját.
    • Tovább erősíti a Richter jelenlétét a főbb európai piacokon.
    • Növeli a Richter bioszimiláris piaci lehetőségeit.

Összefoglalás

A Richter Gedeon Nyrt (a továbbiakban: "Richter") bejelenti a Finox Holding (a továbbiakban: "Finox"), egy magántulajdonban álló, svájci székhelyű, a női fertilitással összefüggő innovatív és hatékony termékek fejlesztését és értékesítését végző biotechnológiai vállalat felvásárlását.

A Finox készítménye, a BEMFOLA® egy rekombináns humán follikulus stimuláló hormon
(r-hFSH), amelyet a piacra korábban bevezetett referenciakészítmény, a GONAL-f® bioszimiláris termékeként fejlesztettek ki. A BEMFOLA® az első bioszimiláris r-hFSH készítmény, amely Európában bevezetésre került. Jelenleg az Európai Unióban, Izraelben, a Közel Keleten és Ausztráliában is forgalmazzák. A készítmény jelentős piaci részesedést szerzett a 2014 második negyedévében történt bevezetése óta.

Az akvizíciót követően a Richter a Finox integrálásával, annak a női fertilitást növelő készítményével bővíti a nőgyógyászati speciális portfolióját. A Finox felsővezetői és a kereskedelmi csapata széleskörű nőgyógyászati-szülészeti orvosi ismeretekkel rendelkeznek, amelyet vezető nemzetközi gyógyszeripari vállalatoknál szereztek.

Az akvizíció indokai

A Finox egyedülálló lehetőséget jelent a Richter számára, kulcsfontosságú nőgyógyászati üzletágának bővítésére, egyúttal nyomatékosítja elkötelezettségét a bioszimiláris készítmények iránt. Az akvizíció ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a Richter megalapozza jelenlétét a női fertilitás elősegítését célzó terápiás területen, amely egy jelentős növekedést mutató piac.

"A Finox kiemelt stratégiai lehetőséget testesít meg a Richter számára kulcsfontosságú terápiás területünkön és tovább bővíti a nőgyógyászati portfoliónkat. Várkozással tekintek a Finox szakértői gárdájával való együttműködés elé, hogy tovább növeljük a BEMFOLA általuk eddig elért sikerét. Ez egyúttal lehetőséget biztosít számunkra, hogy kulcsfontosságú régióink nagyrészében tovább erősítsük piaci jelenlétünket, sőt alkalmat ad további földrajzi terjeszkedésre is. Meg vagyok győződve arról, hogy a Finox felvásárlása és a BEMFOLA® értékesítése magasabb részvényesi értéket teremt befeketetőink számára", nyilatkozta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

"A Finox európai terjeszkedése folyamatban van, árbevétele gyorsan emelkedik. Egyedüllálló az a teljesítmény, amivel a társaság alig egy év leforgása alatt több, mint 20 országban vezette be a BEMFOLA®-t és ezekből számos piacon kétszámjegyű piaci részesedésre tett szert és tudatában vagyok az ehhez szükséges beruházás mértékének. Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy a Richtert sikerült megnyerni a BEMFOLA® értékesítésére, hiszen meglévő termékpalettájuk, valamint a specializált üzleti modelljük jól kiegészíti azt. A Richter világviszonylatban az egyik piacvezető a nőgyógyászati termékek fejlesztésében és forgalmazásában," tette hozzá Dr. h.c. Willy Michel, az Alapító, az Igazgatóság elnöke és a Finox Holding többségi részvénytulajdonosa.

Az akvizíció főbb részletei

A Finox részvények felvásárlási ára 190 millió CHF.

r-hFSH – Háttéradatok

A gonadotropin világpiaca jelenleg több mint 2 Mrd€-t tesz ki (az Egyesült Államok nélkül kifejezve 1,5 Mrd€) és mintegy évi 4%-os ütemben gyarapszik elsősorban amiatt, hogy a párok a gyerekvállalást egyre későbbre halasztják. A follikuláris növekedést stimuláló termékek rendkívül komplex biológiai vegyületek, melyeknek kifejlesztése és törzskönyvezése hosszadalmas és drága folyamat. Ennek következtében viszonylag alacsony a versenytársak és a piacra újonnan belépők száma. A piacot nagyfokú koncentráltság jellemzi, országonként alig pár „IVF" (in vitro megtermékenyítés) centrum található, ami alacsony létszámú és specializált értékesítési hálózat alkalmazását teszi lehetővé, tehát az egyéb terápiás területekhez képest alacsonyabb értékesítési költséget igényel.

BEMFOLA® – Háttéradatok

A BEMFOLA® rekombináns DNS technológia útján kerül előállításra. Mind a BEMFOLA® mind annak referencia terméke, a GONAL-f® a szervezetben meglévő és az emberi szaporodásban kulcsszerepet játszó FSH hormont tartalmazza.

A BEMFOLA® 2014 májusában kapott piacrahozatali engedélyt az Európai Unió területén és jelenleg több mint 20 országban értékesítik. Az európai piacrahozatali engedélyt egy széleskörű Fázis III klinikai kísérlet adataira alpozták, melynek során a BEMFOLA®-val történő kezelés hasonlónak bizonyult a referencia készítménnyel, a GONAL-f®-vel elért eredményekhez az FSH terápia befejezését követő oocyták számosságának tekintetében. Ebben a Fázis III klinikai kísérletben a két vizsgálati kar hasonló hatásossági és biztonsági profil eredményeket mutatott és hasonló számú élveszületést eredményezett azoknál a kezelt hölgyeknél, akik a terápia befejezését követően estek teherbe.

A BEMFOLA® 5 különböző, egyszer használatos monodózisú kiszerelési formában, azaz 75, 150, 225, 300 és 450 NE-ben lesz elérhető.

A BEMFOLA® egy olyan egyedülálló, napi egyszeri használatú, modern hatóanyagleadású, eldobható eszköz, amely lehetővé teszi a betegnek, hogy saját maga végezze el a beadást.

Richter – Háttéradatok

A budapesti (Magyarország) székhelyű Richter Gedeon Nyrt. (www.richter.hu) az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2015 év végén a 3,3 Mrd€ (3,6 Mrd$) tőzsdei értékkel bíró vállalat mintegy 1,2 Mrd€ (1,3 Mrd$) konszolidált árbevételt ért el ugyanebben az évben. A Társaság termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli. A Közép-Kelet Európa legnagyobb K+F központjával rendelkező vállalatnál az eredeti kutatás a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul. Széleskörűen elismert szteroid-kémiai ismeretei révén a Richter a világ egyik legjelentősebb vállalata a nőgyógyászat területén. A Társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére.

Finox – Háttéradatok

A Finox Biotech (Finox AG) egy biológiai készítményeket fejlesztő és értékesítő gyógyszeripari vállalat, melynek székhelye Svájcban, Burgdorfban található. A Finox Biotech-et 2007-ben alapították azzal a meggyőződéssel, hogy a fogamzóképesség terápiás területének vezető vállalatává váljon a világszínvonalú svájci orvostudomány és az innovatív és díjnyertes hatóanyag leadási eszközök ötvözésével.

A Richter jogi tanácsadója a Bär & Karrer AG, míg a Finox / Dr h.c. Willy Michel jogi képviseletét a Kellerhals - Carrard látja el.

Beke Zsuzsa:             +36 1 431 4888