Az egészség a küldetésünk

Történetünk

​​​​​​​​​
A Richter Gedeon Nyrt. a​lapításának története egészen 1901-ig nyúlik vissza, amikor az alapító, Richter Gedeon gyógyszerész megvásárolta a ma is működő, és a Társaság tulajdonában lévő Sas Patikát, melynek laboratóriumában nem csak saját cége, de az egész magyar gyógyszeripar alapjait is megteremtette.

A gyógyszertár​ laboratóriumában kezdetekben elsősorban az állati szervek kivonataiból előállított, úgynevezett organoterápiás készítmények előállítására helyezték a hangsúlyt. A rengeteg munka meghozta gyümölcsét, hiszen a gyorsan növekvő cég termelését 1907-ben a Kőbányán újonnan felépített gyárba helyezték át. Az itt előállított első gyógyszerek láz és fájdalomcsillapítók, valamint fertőtlenítő és életmentő szerek voltak, mind közül a legismertebb a ma is használatos Kalmopyrin lett.

1923-ban a vállalkozás Richter Gedeon Vegyészeti Gyár néven részvénytársasággá alakult át. A sikert nem a szerencsének, hanem a szaktudásnak és a fejlesztésben megmutatkozó magas szintű innovációra való törekvésnek köszönhették. A kutatások sikerét a kontinensen az elsők között forgalomba hozott inzulin mellett az is jelzi, hogy a világháború előtt már mintegy száz gyógyszer-specialitása volt a gyárnak. A két világháború között 10 leányvállalata és 40 képviselete működött külföldön a Társaságnak, s ügynöki szervezete behálózta mind az öt világrészt. A második világháború kitörésekor a Richter hazánk egyik legnagyobb exportőre volt.

A második világháború azonban jelentősen visszavetette az addig töretlenül virágzó gyógyszergyár fejlődését. A Társaság a háború után elvesztette nyugat-európai export piacait és leányvállalatait. Kelet felé nyitott és az ötvenes évek elejétől teljes erővel folytatta az eredeti gyógyszerek kutatását. Új profilként megjelent a polipeptid kutatás, valamint megkezdődött a különböző szteroid származékok eljárásainak kidolgozása is. 1948-ban államosították a gyárat, a neve 1951-től Kőbányai Gyógyszerárugyár lett. Legnagyobb sikerét a B12 vitamin saját eljáráson alapuló gyártása jelentette, és ezzel a készítményével a világpiacon is jelentős szerepet töltött be. A 60-as években a Szovjetunió vezető szállítója volt, a 70-es évektől pedig egyre nagyobb lett a nyugati export is.

Richter múltja 

Tevékenységi körét nagy lendülettel bővítette tovább, a gyógyszergyártásban szerzett évtizedes tapasztalatait a Fabulon márkanéven forgalomba hozott kozmetikumok és a Richtofit gyógynövény hatóanyagú termékcsalád kifejlesztésében kamatoztatta. 1977-ben jelent meg agyi keringés serkentő eredeti készítmé​nye, a világsikert arató Cavinton, ami azóta is a – 1990-ben Richter Gedeonra „visszakeresztelt” – gyár egyik ismert terméke.

A ’90-es években a régióban lezajló politikai, társadalmi és gazdasági változások szele azonban nem kerülhette el a Richtert sem, amely akkora veszteségessé vált. Ennek következtében a Társaság tevékenysége ismét elsősorban a humán gyógyszerek gyártására koncentrálódott. A növényvédőszerek, az állatgyógyászati és kozmetikai termékek gyártását fokozatosan megszüntette, ugyanakkor hozzálátott a humán gyógyszerportfólió korszerűsítéséhez. 

Bogsch Erik vezetésével 1992-ben új menedzsment került a Társaság élére és az új stratégiának köszönhetően a cég újra talpra tudott állni. Az egyedülálló szaktudásnak, a kiváló munkatársaknak és vezetőknek, valamint a csapatszellemnek köszönhetően komoly veszteségekkel ugyan, de a Társaság átvészelte a 20. század történelmi viharait.

Mára a Richter nemcsak hazai pozícióját őrizte meg, hanem a régió meghatározó multinacionális gyógyszervállalatává fejlődött, miközben egyre nagyobb mértékben növeli piaci jelentőségét a Független Államok Közösségének tagországaiban, az Európai Unióban, Japánban, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Jelenleg a Társaság több mint 40 országban van jelen, összesen 5 gyártóhellyel, 29 képviseleti irodával, valamint 38 kereskedelmi leány és nagykereskedelmi vállalattal.

A Társaság fő célja, hogy termékportfóliója fejlesztésével továbbra is korszerű és kiváló készítményeket ajánlhasson kedvező áron. ​