Az egészség a küldetésünk

Gyógyszerbiztonság

​​​​​​​​​Társaságunk kiemelt területként kezeli a gyógyszerbiztonságot, arra szolgálatként tekint, amelynek célja, hogy a betegek és az orvosok számára a biztonságos gyógyszeralkalmazás feltételeit biztosítani tudja, illetve, hogy megfeleljen a szabályozásoknak és az irányelveknek.

A Richter Csoport a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében folyamatosan naprakész információval látja el a betegeket és az orvosokat, illetve gondoskodik róla, hogy a gyógyszerek alkalmazása során felmerülő kérdéseket haladéktalanul megválaszolja, a problémákat megoldja. Ennek érdekében a Richter állandóan elérhető kommunikációs csatornákat, információs felületeket működtet.

Mellékhatás-bejelentéshez kérjük, menjen tovább az alábbi linkre: mellékhatás-bejelentés

Mi a Farmakovigilancia?

Pharmacovigilance: pharmakon-görög, vigilare-latin eredetű szó, jelentése gyógyszer éberség, őrködés, vigyázat. „Őrködés” a gyógyszer biztonságos alkalmazása, hatékonysága, új vagy már ismert mellékhatások felett.

A farmakovigilancia fogalma felöleli a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében kifejtett tevékenységeket. A WHO 2002-es meghatározása szerint a farmakovigilancia „a gyógyszerek káros hatásaival, vagy gyógyszerrel kapcsolatos egyéb problémák észlelésével, értékelésével, megértésével és megelőzésével foglalkozó tudomány ill. tevékenység.” 

Az Európai Bizottság megfogalmazása szerint a farmakovigilancia a gyógyszerek biztonságosságát folyamatosan nyomon követő, azok kockázatának csökkentése és előnyeinek növelése érdekében kifejtett ténykedést felölelő eljárás és tudomány, kulcsfontosságú közegészségügyi tevékenység.

A Farmakovigilancia feladatai:

  • korábban ismeretlen gyógyszer okozta ártalmak azonosítása;
  • a gyógyszerek kockázat/előny felmérése, kockázat-haszon becslés;
  • termékekkel, biztonságos alkalmazással, hatásossággal kapcsolatos információszolgáltatás a fogyasztók felé;
  • a gyógyszer biztonságosabb alkalmazásával kapcsolatos intézkedések elősegítése, támogatása;
  • ezen intézkedések hatékonyságának monitorozása.

A Farmakovigilancia feladatai közé tartozik a gyógyszerbiztonság összes klinikai aspektusa is, amely kiterjed:

  • klinikai fázisban levő gyógyszer biztonságosságának kezelésére;
  • egészséges és beteg populációtól származó mellékhatás-bejelentésekre;
  • a már piacon lévő gyógyszerrel végzett vizsgálatokra, értékelésekre, összegzésekre.​