Az egészség a küldetésünk

Biotechnológia

Egy hosszútávon gondolkodó vállalat számára létkérdés az olyan új területeken való jelenlét, melyek a jövőben kitörési pontokat jelenthetnek: a gyógyszeriparban ilyen a biotechnológia.

A gyógyszeriparban a hagyományos innovációs lehetőségek beszűkülése, az egyre erősebb generikus verseny abba az irányba mutatnak, hogy a hosszútávon gondolkodó gyógyszeripari vállalatok számára létkérdés az olyan új területeken való jelenlét, mint a biotechnológia. A Richter több mint ötven éve alkalmaz biotechnológiai eljárásokat. Mind a fejlesztésben, mind a gyártásban komoly tradíciókkal és szakembergárdával rendelkezik, a régió legjelentősebb vállalati innovációs bázisa.

A biotechnológiai termékek jelentősége a világ gyógyszerpiacán továbbra is töretlen: az USA-ban 2010 után forgalomba hozatali engedélyt kapott termékeknek 28 százaléka, az Európai Unióban minden harmadik új gyógyszer biotechnológiai eredetű. Egybehangzó szakértői vélemények szerint a biotechnológiai termékek piaci részesedése a jövőben is folyamatosan nőni fog: amíg a kismolekulás gyógyszerpiac növekedési üteme tartósan 5% alatt marad, addig a biotechnológiai termékeké meghaladja az évi 30 százalékot.

A trendet tovább erősíti az a tény, hogy a jelenlegi klinikai fejlesztési témák mintegy harmada biotechnológiai eredetű. 2018-ban a világ első 10 gyógyszere között 7 biotechnológiai eredetű volt. Ezek az előrejelzések és adatok egyértelműen alátámasztják a Richter stratégiai döntését a biotechnológiai portfólió kialakításáról, az új Biotechnológiai Üzem létrehozásáról.

Felismerve a biológiai eredetű gyógyszerkészítmények közép-és hosszú távú jelentőségét, a Richter stratégiai döntést hozott arról, hogy belép erre az új, magas szellemi hozzáadott értéket képviselő területre.

A klasszikus fermentáció terén az elmúlt 50 évben felhalmozott tapasztalatokra, valamint molekuláris biológiai tudásra alapozva 2006-ban hozta meg a vállalat a döntést, miszerint megkezdi a biotechnológiai gyógyszerek fejlesztését és gyártását. 2007-ben Németországban a Helm AG-vel közösen megalakult a Richter-Helm Biologics, a biotechnológia mikrobiális ágára specializálódott, rekombináns fehérjéket előállító korszerű üzem, amely kutatásfejlesztési, laboratóriumi és félüzemi kapacitásokat ölel fel. 2008-ban a Richter elindította azt a közel 30 milliárd forintos beruházást, amelynek keretében biotechnológiai úton előállított gyógyszeripari termékek fejlesztésére és gyártására szolgáló üzemeket épített Debrecenben.

A Biotechnológiai Üzemek megfelelő infrastruktúrával ellátott, könnyen megközelíthető ipari övezetben, kormányzati támogatással valósultak meg. A beruházás fokozza az észak-alföldi régió regionális versenyképességét. A minimális környezetterheléssel működő üzemekben kezdetben klinikai vizsgálathoz szükséges mintákat állítanak elő. A piacon is megjelenő, rendkívül magas hozzáadott szellemi és technológiai értékkel bíró termékek gyártása előreláthatóan 2017-ben kezdődik. Ezek a gyógyszerek onkológiai és immunológiai terápiákban használt korszerű termékek, amelyeket a legmodernebb emlőssejtes fermentáció alapú technológiával gyártunk.

Az üzemek megfelelnek a legmodernebb nemzetközi gyógyszergyártással kapcsolatos minőségi, biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírásoknak. A beruházással 150 új munkahelyet hozott létre a Richter magasan kvalifikált szakemberek számára, akik felkészítése évekkel ezelőtt megkezdődött a Debreceni Egyetemmel közösen. 

A Társaság célja egy olyan komplex és versenyképes termékvonal létrehozása, amelynek segítségével magas hozzáadott értéket képviselő készítményekkel bővítheti hazai és nemzetközi termékportfólióját.