Az egészség a küldetésünk

Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány

Társaságunk alapítóként több, az oktatás és a természettudomány területével foglalkozó alapítvány munkáját támogatja és további alapítványokban is aktív szerepet vállal. A Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványt a vállalatalapítás 100. évfordulója alkalmából hozta létre a Társaság vezetősége a tudományos kutatás és az egyetemi oktatás támogatására.
Az Alapítvány célja a társadalom és az egyén közös érdekeit szem előtt tartva a tudományos és kutatási (elsősorban az orvosi, biológiai, gyógyszerészeti, kémiai) tevékenység támogatása, az egyetemi, főiskolai oktatás, képességfejlesztés és tudományos képzés elősegítése.

Az Alapítvány 2020-ban meghirdette "Szakmai továbbképzés támogatása" c. pályázatát,  mely megtekinthető a pályázati portálon: https://palyazatportal.richter.hu/Tender/
      

Az alapítvány története, Pillich Lajos szerepe

Az Alapítvány működtetését az Alapító 10 tagú kuratóriumra bízta, melynek elnöke Pillich Lajos, a Társaság igazgatóságának elnöke volt. A Kuratórium 2001. szeptember 17-én tartotta alakuló ülését, és Pillich Lajos vezetésével az év végéig kialakította az Alapítvány máig működő pályázati lehetőségeit.

Pillich Lajos1.jpgPillich Lajos, a kuratórium elnökeként számos belföldi és határon túli magyar fiatal tudományos tevékenységét segítette. Amikor 86 éves korában leköszönt elnöki tisztéről, a Társaság örökös tiszteletbeli elnökévé választották. Az Elnök úr ezek után továbbra is aktívan tevékenykedett; a társaság 2001-es centenáriuma alkalmából egy munkacsoport élén vett részt a Richter száz éves történetét bemutató emlékkönyv összeállításában, valamint kezdeményezésére és irányításával 2003-ban elkészült a Richter 2030-ig terjedő távlati gyárfejlesztési terve. Az utolsó pillanatig dolgozott, bejárt a gyárba. A vállalat és a gyógyszeripar szolgálata az élete értelmét jelentette, 71 évet töltött a Richter cég szolgálatában.

Pillich Lajos rubindiplomás vegyészmérnök, a Richter örökös tiszteletbeli elnöke hosszú és küzdelmes pályafutás után 94 éves korában, 2006. november 22-én hunyt el.

 

 

  

Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány

Székhelye: 1103, Budapest, Gyömrői út 19-21.

Telefon:  36 1 432-6139

E-mail:centenariumi@richter.hu

Alapítás éve: 2001

Elnök: Dr. Domány György

Titkár: Dr. Pálné Aranyosi Katalin

Alapító okirat

2016. évi beszámoló és közhasznúsági melléklet

2017. évi beszámoló és közhasznúsági melléklet