Évszázados felelősséggel az egészségért

17 éves a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány

Társaságunk alapítóként több, az oktatás és a természettudomány területével foglalkozó alapítvány munkáját támogatja és további alapítványokban is aktív szerepet vállal. A Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványt a vállalatalapítás 100. évfordulója alkalmából hozta létre a Társaság vezetősége a tudományos kutatás és az egyetemi oktatás támogatására.
Az Alapítvány célja a társadalom és az egyén közös érdekeit szem előtt tartva a tudományos és kutatási (elsősorban az orvosi, biológiai, gyógyszerészeti, kémiai) tevékenység támogatása, az egyetemi, főiskolai oktatás, képességfejlesztés és tudományos képzés elősegítése.

A Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány Kuratóriuma 2018-ban már tizenhetedik alkalommal hirdeti meg szokásos pályázatait az alábbi témakörben: Rövid távú kutatási tevékenység, Kutatási tevékenység támogatása (a pályázati időszak 04.04-04.26-ig tart) valamint Szakmai továbbképzés támogatása (a pályázati időszak 04.05-08.26-ig tart). Az online pályázati portálon ismertetett feltételeknek megfelelő és határidőre beérkezett pályázatokat az alapítvány Kuratóriuma fogja elbírálni.

Az online pályázati portál az alábbi linken érhető el: Az alapítvány aktuális pályázatai. 

Rövid távú kutatási támogatás pályázati eredmények 2018. év

Kutatási tevékenység támogatás pályázati eredmények 2018. év
  

Az alapítvány története, Pillich Lajos szerepe

Az Alapítvány működtetését az Alapító 10 tagú kuratóriumra bízta, melynek elnöke Pillich Lajos, a Társaság igazgatóságának elnöke volt. A Kuratórium 2001. szeptember 17-én tartotta alakuló ülését, és Pillich Lajos vezetésével az év végéig kialakította az Alapítvány máig működő pályázati lehetőségeit.

Pillich Lajos1.jpgPillich Lajos, a kuratórium elnökeként számos belföldi és határon túli magyar fiatal tudományos tevékenységét segítette. Amikor 86 éves korában leköszönt elnöki tisztéről, a Társaság örökös tiszteletbeli elnökévé választották. Az Elnök úr ezek után továbbra is aktívan tevékenykedett; a társaság 2001-es centenáriuma alkalmából egy munkacsoport élén vett részt a Richter száz éves történetét bemutató emlékkönyv összeállításában, valamint kezdeményezésére és irányításával 2003-ban elkészült a Richter 2030-ig terjedő távlati gyárfejlesztési terve. Az utolsó pillanatig dolgozott, bejárt a gyárba. A vállalat és a gyógyszeripar szolgálata az élete értelmét jelentette, 71 évet töltött a Richter cég szolgálatában.

Pillich Lajos rubindiplomás vegyészmérnök, a Richter örökös tiszteletbeli elnöke hosszú és küzdelmes pályafutás után 94 éves korában, 2006. november 22-én hunyt el.

 

 

  

Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány

Székhelye: 1103, Budapest, Gyömrői út 19-21.

Telefon:  36 1 432-6139

E-mail:centenariumi@richter.hu

Alapítás éve: 2001

Elnök: Dr. Domány György

Titkár: Dr. Pálné Aranyosi Katalin

Alapítványi munkatárs: Stelczerné Csákvári Veronika

Alapító okirat

2016. évi beszámoló és közhasznúsági melléklet

2017. évi beszámoló és közhasznúsági melléklet