Az egészség a küldetésünk

A Richter eszközvásárlási megállapodást kötött a Mycenax-szal a bioszimiláris tocilizumab vonatkozásában

2020.04.29.

​A Richter Gedeon Nyrt. ("Richter") a mai napon bejelentette, hogy termékvásárlási megállapodást írt alá a Mycenax Biotech Inc. ("Mycenax") vállalattal az utóbbi által kifejlesztett, reumatoid artritisz kezelésére szolgáló bioszimiláris tocilizumab készítményre („Termék") vonatkozóan.

A megállapodás értelmében a Richter az egész világra kiterjedően megszerzi a Termékre vonatkozó fejlesztési, gyártási és értékesítési jogokat. A bioszimiláris tocilizumab termék magába foglalja a termelő sejtvonalakat, a szellemi tulajdonjogokat, a technológiai eljárást és a Mycenax által korábban előállított adatokat. A Felek megállapodása alapján a Richter négy részletben összesen 16,5 MUSD kifizetést teljesít. A Richter a tárgyalások kizárólagos jogának biztosításáért 2 MUSD összeget fizetett ki és az aláírást követően további 3 MUSD mérföldkő kifizetést teljesít. A Termék várhatóan az Európai Unió, Kanada, Ausztrália és Japán piacain kerül forgalomba a 2025. év folyamán.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy bioszimiláris portfoliónk kiépítése jól halad, miközben a reumotológia ígéretes terápiás területével gazdagítjuk biológiai fejlesztési projektjeink sorát," – mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

 

Tocilizumab – Háttéradatok

A tocilizumab egy, a reumatoid artritisz kezelésére alkalmazott biológiai készítmény. A tocilizumab további elfogadott indikációi pediátriai kezelésben a juvenilis idiopátiás artritisz, illetve a szisztémás juvenilis idiopátiás artritisz. Emellett a termék az óriássejtes artritisz, valamint kimérikus antigén receptort (CAR) hordozó T-sejt által okozott citokinvihar (CRS) kezelésére is törzskönyvi engedéllyel rendelkezik. A tocilizumab szubkután és intravénás formulációkban egyaránt rendelkezésre áll.

 

Mycenax – Háttéradatok

A 2001-ben alapított Mycenax Biotech (www.mycenax.com.tw/en) egy, a biológiai készítmények gyártási eljárásainak kutatására és fejlesztésére (CMC) fókuszáló tajvani vállalat. Az 1,28MrdNTD (tajvani dollár) piaci kapitalizációjú vállalat a teljes értékláncot lefedi: K+F, gyártás és értékesítés, magas hozzáadott értékű biológiai készítmények fejlesztési technológiája, továbbá egy cGMP minősítésű tajvani gyártóüzem. Tajvani fejlesztési és gyártó kapacitásait kihasználva a társaság az iparág upstream és downstream szereplőit kívánja összekapcsolni ezirányú szolgáltatásait kínálva.

 

Richter – Háttéradatok

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. (www.richter.hu) az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2019. év végén a 3,6 MrdEUR (4,1 MrdUSD) tőzsdei értékkel bíró vállalat mintegy 1,6 MrdEUR (1,7 MrdUSD) konszolidált árbevételt ért el ugyanebben az évben. A Társaság termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli. A Közép-Kelet Európa legnagyobb K+F központjával rendelkező vállalatnál az eredeti kutatás a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul. Széleskörűen elismert szteroid-kémiai ismeretei révén a Richter a világ egyik legjelentősebb vállalata a nőgyógyászat területén. A Társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére.

 

További információ:

Richter:

Befektetők:

Ördög Katalin:            +36 1 431 5680

Sajtó:

Beke Zsuzsa:             +36 1 431 4888