Az egészség a küldetésünk

A Richter licenc partnere, a Mochida bevezeti a bioszimiláris teriparatide készítményt Japánban

2019.11.27.

​A Richter Gedeon Nyrt. ("Richter") a mai napon bejelentette, hogy licenc partnere, a Mochida Pharmaceutical Co., Ltd. („Mochida") bevezette a japán piacra a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG által kifejlesztett bioszimiláris teriparatide készítményt. A bevezetésre azt követően került sor, hogy szeptemberben a Mochida forgalomba hozatali engedélyt kapott a termékre.

A készítményt, ami a teriparatide bioszimiláris terméke, a japán piac számára a Mochida fejlesztette ki a Richterrel 2010-ben kötött licenc és együttműködési megállapodás alapján.

2017 januárjában az Európai Bizottság jóváhagyta a bioszimiláris teriparatide, a Terrosa® forgalomba hozatali kérelmét, a készítmény a referencia termék szabadalmi védettségének lejáratát követően, 2019. augusztus második felében bevezetésre került Európában.

   

A bioszimiláris termékek – háttéradatok

A bioszimiláris gyógyszer olyan, biotechnológiai úton előállított termék, amelyet úgy fejlesztettek, hogy az rendkívül hasonló legyen egy, már forgalomba hozott biotechnológiai gyógyszerhez (a referencia termékhez). A bioszimiláris gyógyszerek engedélyezése az összes biológiai gyógyszerrel azonos minőségi, biztonságossági és hatékonysági elvárások szerint történik.

 

A teriparatide – háttéradatok

A teriparatide a humán parathyroid hormon biológiailag aktív részével bioszimiláris, a természetes hormont helyettesíti, és a csontképzést serkenti. A teriparatide-ot a csontritkulás kezelésében alkalmazzák, tekintve, hogy a csonttörés kockázatát számos betegcsoportban csökkenti. A csontritkulás mindkét nemet érintheti, mindazonáltal gyakrabban fordul elő nők esetében a menopauza után. A csontritkulás kortikoszteroid kezelés mellékhatásaként férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat.

 

Richter – háttéradatok

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. (www.richter.hu) az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2018. év végén a 3,2 MrdEUR (3,6 MrdUSD) tőzsdei értékkel bíró vállalat mintegy 1,4 MrdEUR (1,6 MrdUSD) konszolidált árbevételt ért el ugyanebben az évben. A Társaság termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli. A Közép-Kelet Európa legnagyobb K+F központjával rendelkező vállalatnál az eredeti kutatás a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul. Széleskörűen elismert szteroid-kémiai ismeretei révén a Richter a világ egyik legjelentősebb vállalata a nőgyógyászat területén. A Társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére.

 

További információ:

Befektetők:

Ördög Katalin:           +36 1 431 5680

Sajtó:

Beke Zsuzsa:            +36 1 431 4888