A minőségi gyógyítás szolgálatában.
Nemzedékeken át.
Keresés
 
  • English
  • Русский
  • RG világszerte:
Skip Navigation Links
Nyomtatható változat
 SÜRGŐSSÉGI FOGAMZÁSGÁTLÁS

Nem kell tehetetlenül várakoznod egy védekezés nélküli szeretkezés után, hogy kiderüljön, terhes lettél-e vagy most az egyszer sikerült megúsznod! Elkerülhető a nem kívánt terhesség! A megelőzés módja a sürgősségi fogamzásgátlás.

A Richter Gedeon Nyrt. magas minőséget képviselő készítmények széles választékát nyújtja a nők számára minden életszakaszban és élethelyzetben, figyelembe véve az igények sokféleségét. Vannak speciális megoldást igénylő helyzetek a fogamzásgátlás terén. Ilyen a sürgősségi fogamzásgátlás is. Mivel a Richter Gedeon Nyrt. a fogamzásgátló tabletták többféle típusával rendelkezik, így a sürgősségi fogamzásgátlás területén is tud megoldást nyújtani.

A sürgősségi fogamzásgátlás egy lehetőség a szeretkezés után a nem kívánt terhesség megelőzésére olyan esetekben, amikor védekezés nem történt (pl. nemi erőszak) vagy nem sikerült (pl. elszakadt az óvszer). Ennek a lehetőségnek az élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ez alatt a néhány nap alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség.

Mennyi időn belül van lehetőséged a sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazására?

A sürgősségi fogamzásgátlók vényköteles készítmények, melyek a nem védett szeretkezést követően, 72 órán belül nyújtanak lehetőséget a nem kívánt terhesség megelőzésére. A nagyobb hatékonyság érdekében célszerű a nem védett aktus utáni délelőtti vagy délutáni nőgyógyászati rendelésre ellátogatnod. Amennyiben ez nem megoldható, a háziorvosod is tud segíteni.

Mit tartalmaznak a sürgősségi fogamzásgátlók?

A sürgősségi fogamzásgátlók sárgatest-hormont tartalmaznak. Ez egy alkalommal nagyobb mennyiségű hormonbevitelt jelent az alacsony hormontartalmú, rendszeresen szedendő fogamzásgátlókhoz képest.

 

Hogyan fejtik ki hatásukat a sürgősségi fogamzásgátlók?

Attól függően, hogy a sürgősségi fogamzásgátlást a menstruációs ciklus során mikor alkalmazod, befolyásolja a tüszőrepedést, megakadályozza a fogamzást és a beágyazódást. A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ennek két szempontból van jelentősége. Egyrészt a sürgősségi fogamzásgátlás nem hoz létre abortuszt, másrészt a módszer késői alkalmazása esetén nem kell tartanod magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

 

Mennyire hatékony módszer a sürgősségi fogamzásgátlás?

A sürgősségi fogamzásgátlás nagy hatékonysággal nyújt segítséget "vészhelyzetben", azonban 100%-os védelemről nem beszélhetünk, mint ahogyan a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták esetében sem. 100 nem védett szeretkezést követően a sürgősségi fogamzásgátlás megfelelő alkalmazás esetén is 1 vagy 2 esetben előfordul terhesség. Gyakori alkalmazáskor a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták hatékonyságát és alkalmanként nagyobb mennyiségű a hormonbevitel is. Ezért ez a fogamzásgátlási mód csak akkor alkalmazható, amikor valóban sürgős segítségre van szükség.

 

Milyen mellékhatásai lehetnek a sürgősségi fogamzásgátlásnak?

A sürgősségi fogamzásgátlás által okozott esetleges, de nem törvényszerű mellékhatások megjelenése és mértéke egyénenként különböző. Leggyakoribb a hányinger, hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti vérzés is a módszer alkalmazását követő napokban. Ez az esetek nagy részében pecsételő jellegű és rövid időn belül megszűnik. Ritkábban alhasi fájdalom, fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés lép fel. A felsorolt lehetséges panaszok általában 24 órán belül megszűnnek.

 

Mikorra várható a sürgősségi fogamzásgátlás után következő menstruáció?

A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása után a menstruáció a legtöbb esetben a várt időben jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy néhány nappal előbb vagy később érkezik. Ha egy hétnél több a késés, felmerül a terhesség gyanúja. Ez esetben keresd fel nőgyógyászodat!


Mikor nem alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátlás?

A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása már kialakult terhesség esetén ellenjavallt. Ebben az esetben hatástalan a módszer. Ha valamilyen hosszantartó betegséged van vagy valamilyen kezelés alatt állsz, tudasd orvosoddal! A legtöbb esetben ilyenkor is alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátlás, de feltétlenül tartsd be orvosod erre a speciális helyzetre vonatkozó utasításait!

Meddig érvényesül a sürgősségi fogamzásgátlás hatása?

Vigyázz! A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása utáni ismételt szeretkezésre már nem terjed ki a módszer védő hatása!

Milyen gyakran alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátlás?

A sürgősségi fogamzásgátlás nem a rendszeres fogamzásgátlás eszköze. Ha a módszert igénybe vetted, az adott menstruációs ciklusban többször már nem alkalmazhatod. A ciklus végéig valamilyen fogamzásgátló eszközzel védekezz! A következő menstruációs ciklus kezdetétől már hormonális fogamzásgátló tablettát is szedhetsz. A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazását követően feltétlenül beszélj orvosoddal arról, hogy a rendszeres fogamzásgátlási módszerek közül melyik az, amelyik számodra a legmegfelelőbb!

A sürgősségi tabletta csak akkor alkalmazható, amikor sürgősségi fogamzásgátlásra van szükség, akkor viszont feltétlenül!

Bármilyen panasz, kérdés és kétely esetén keresd fel kezelőorvosodat, hívd az IntimZóna Info Vonalat a 06-30-30-30-456-os telefonszámon vagy fordulj közvetlenül a Richter Gedeon Nyrt. Nőgyógyászati Marketing Osztályához (1103 Budapest, Gyömrői út 44., telefon: 431-4455)!

 

BELÉPÉS
E-mail:   Jelszó:   Elfelejtette a jelszavát?
ÁRFOLYAM DOBOZ
BÉT 2014.04.24. 18:06
3 795 Ft - 0.13%