A minőségi gyógyítás szolgálatában.
Nemzedékeken át.
Keresés
 
  • English
  • Русский
  • RG világszerte:
Skip Navigation Links
Nyomtatható változat

VIDEÓK

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás  

Tudja-e, hogy a vizelési panaszok a prosztata megbetegedésére utalnak?

Tudja-e, hogy a jóindulatú prosztata megnagyobbodás az idősebb férfiak egyik leggyakoribb betegsége?

Tudja-e, hogy a panasszal élők mindössze 10-20%-a fordul orvoshoz, pedig a betegség jól kezelhető?

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az idősebb férfiak egyik leggyakoribb betegsége, általában 45 év felett jelentkezik. Előfordulási gyakorisága az életkorral együtt nő, a 80 év körüli férfiaknál gyakorisága a 80%-ot is elérheti. A betegek fele élete során kezelésre szorul. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás jellemző tüneteként egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak a különböző vizelési panaszok, amelyek zavarhatják az életvitelt és ronthatják az életminőséget. Ennek ellenére a panasszal rendelkezőknek csak a 10-20%-a fordul orvoshoz, pedig a betegség jól kezelhető, ezáltal az életminőség jelentősen javítható.

Mi a prosztata?

A prosztata (dülmirigy) szelídgesztenye alakú és nagyságú, tömör, simaizom és mirigyszövetből álló szerv, mely a húgyhólyag alatt, a végbél előtt helyezkedik el. A prosztatán áthalad a húgycső felső szakasza. A prosztata által termelt váladék az ondó részét képezi, a spermiumok aktivitását, mozgását segíti elő. A férfi nemi hormonok (androgének) serkentik a prosztata működését, és szerepet játszanak az egészséges prosztata sejtjeinek szaporodásában és fejlődésében. A prosztata nagysága az évek során fokozatosan növekszik, ami természetes folyamatnak számít.

Vizelési panaszok

A férfiaknál 50 éves kor felett egyre gyakoribbá válnak a különböző súlyosságú vizelési panaszok – gyakori és sürgető vizelési inger -, amelyeknek hátterében a leggyakrabban a prosztata, a húgycső és a húgyhólyag izomzatának fokozott ingerlékenysége áll, ami az izomzat összehúzódásával és a vizelet elfolyásának akadályozásával jár, valamint igen gyakori ok a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, főleg a húgycsövet körülölelő mirigyállományé.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A prosztata megnagyobbodása esetén a vizelet nehezebben indul, a vizeletsugár gyengül, a vizelés gyakorivá válik – éjszaka is, a vizelési idő megnyúlik. Középsúlyos esetben hirtelen vizelési inger támad, jellemző a vizelet sugár megszakadása, a fájdalmas vizelés, a vizelettartás képtelensége (inkontinencia), utócsepegés, az elégtelen hólyagürülés érzése. Kezdetben a húgyhólyag, a húgyvezeték és a vese még nem mutat jelentős elváltozást, a hólyag izomzata még elég erős, hogy ellensúlyozza a prosztata megnagyobbodás okozta húgycső szűkületet. Előrehaladott állapotban a húgyhólyag fala megvastagszik, a húgyvezeték és a vese üregrendszere kitágul, vizelés után a hólyagban vizelet marad vissza. Súlyos esetben pedig a húgyhólyag izomzata elvékonyodik, hegesedik, tágulatok jelennek meg rajta, működése károsodik. Vizelés után nagy mennyiségű vizelet marad a hólyagban, a húgyvezeték, a vesemedence és a vesekelyhek kitágulnak.

Következmények

A kellemetlen tünetek egyre többször és súlyosabb mértékben jelentkeznek, mindjobban megkeserítve a mindennapokat. Elhanyagolt, kezeletlen esetben szövődményként visszatérő gyulladások, véres vizelet, húgyhólyagkő keletkezhet. Súlyos esetben a vizeletelfolyás akadálya miatt a veseműködés is károsodik, ami veseelégtelenséghez vezethet.

Urológiai vizsgálat

A pontos diagnózishoz és a kezelés megválasztásához általános és/vagy speciális urológiai vizsgálatokra van szükség. A vizsgálatok azt a célt is szolgálják, hogy a betegség elkülöníthető legyen más, a húgyutakat érintő betegségektől, többek közt a prosztataráktól, mely inkább előrehaladott stádiumban idéz elő hasonló tüneteket.

Miből áll az urológiai vizsgálat?

Az urológus végbélen keresztül történő betapintásból tájékozódik a prosztata nagyságáról, felületéről, érzékenységéről, keménységéről. A végbélen át végzett ultrahangvizsgálat képet ad a prosztata szerkezetéről. A pontos diagnózishoz segít hozzá a vizeletvizsgálat és a vérvétel, amelynek során elvégzik az ún. PSA (prosztata specifikus antigén) vizsgálatot is. A vizsgált antigén egy fehérje-természetű anyag, mely a prosztata szövetében termelődik és a beteg véréből kimutatható. A PSA vizsgálat segítségével a prosztata esetlegesen már meglévő rákos daganata korai szakaszban - átlagosan 5 évvel korábban, mint ahogy a prosztatarák egyéb tünetekkel jelentkezne - felismerhető, és ilyen esetekben, a korai diagnózis idején a rosszindulatú daganat még többnyire gyógyítható.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése

A kezelés nem egyenlő a műtéttel. Az időben elkezdett és szakorvos által beállított gyógyszeres kezeléssel a műtét legtöbbször elkerülhető és az életminőség jelentősen javítható. Az utóbbi időben olyan új gyógyszerek kerültek bevezetésre, amelyek gyorsan és hatékonyan csökkentik a kellemetlen tüneteket, ezáltal jelentős előnyt élveznek a műtéttel szemben. A gyógyszeres terápia egyrészt a prosztata tömegének csökkentésére, másrészt a vizeletelfolyási akadály megszüntetésére (simaizom-összehúzódást oldó gyógyszerek) irányul.

Megelőzés

Célszerű az életvitelt már fiatal korban úgy alakítani, hogy minél több rendszeres testmozgás, sport kapjon benne helyet. Törekedni kell arra, hogy a mindennapi étkezés legyen zsírszegény, valamint kerülendő a túlzott fűszer- és alkoholfogyasztás. Fontos, hogy az 50 év feletti férfiak – tünetmentesség esetén is - minden évben felkeressék az urológusukat. Panasz esetén, pedig azonnal fel kell keresni az orvost, hogy a még korai stádiumban lévő elváltozás időben, jó eséllyel kezelhető legyen. A korai felismerést és a kezelést elősegíti a beteg tudatos magatartása, a saját egészsége és életminősége érdekében tett lépései. A kezelés megválasztásánál lehetőség van arra, hogy a kezelőorvos a legmesszebbmenőkig tekintettel legyen a beteg korára, igényeire, életvitelére, az esetlegesen meglévő más betegségeire és ennek megfelelően tud választani a rendelkezésre álló kezelési módok közül.

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához!

Kapcsolat

Amennyiben a prosztata megbetegedéssel kapcsolatban van kérdése vagy kérése, kérjük keresse Eckhardtné dr. Horváth Irént a 431-43-94-es telefonszámon vagy az iren.horvath@richter.hu e-mail címen.

BELÉPÉS
E-mail:   Jelszó:   Elfelejtette a jelszavát?
ÁRFOLYAM DOBOZ
BÉT 2014.04.25. 03:46
3 795 Ft - 0.13%