A minőségi gyógyítás szolgálatában.
Nemzedékeken át.
Keresés
 
  • English
  • Русский
  • RG világszerte:
Skip Navigation Links
Nyomtatható változat

A Helicobacter pylori fertőzés és gyulladáscsökkentők/fájdalomcsillapítók által okozott gyomor és bélrendszeri mellékhatások megelőzése ill. kezelése

A népbetegségnek számító fekélybetegség legfontosabb kiváltó oka a Helicobacter pylori (H. pylori) nevű baktérium által okozott fertőzés, valamint a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellékhatásának kialakulása.

A H. pylori baktérium kóroki szerepét az elmúlt húsz évben sokat vizsgálták. Az 1980-as évek elején két ausztrál kutató vette észre, hogy a H. pylori fertőzés, valamint a gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomor és nyombélfekély kialakulása között ok-okozati kapcsolat áll fenn. A két ausztrál orvos (Barry J. Marshall és J. Robin Warren) önfertőzéssel, önkísérlettel is, majd számos kísérlettel, tanulmánnyal igazolta feltevését. Tudományos munkájuk eredménye óriási előrelépést jelentett az orvostudomány fejlődésében, - tulajdonképpen a fekélybetegség gyógyítását tette lehetővé. 2005-ben megérdemelten vehették át munkájuk elismeréséül az orvosi Nobel-díjat.

A H. pylori fertőzés a világ népességének több mint felét érinti. Magyarországon a felnőtt lakosság közel 65%-a fertőzött ezzel a kórokozóval, és elmondható, hogy a fertőzött populáció tagjanak kb. 15%-ában alakul ki fekélybetegség.

A betegség kialakulásában több tényező is szerepel: az egyéni hajlam, valamint a baktériumok közötti különbségek mellett valószínűleg a higiénés körülmények is szerepet játszanak a fertőzésben. Utóbbira utal az a tény, hogy a fertőzöttek aránya jóval alacsonyabb a fejlett országokban - a fejlődőkhöz képest.

Maga a fertőzés az esetek döntő többségében (közel 70%-ában) tünetmentes, - nem kísérik gyomorpanaszok. Problémát akkor észlelünk, amikor az immunsejtek megpróbálnak a baktériumok ellen harcolni. Ilyenkor a gyulladás tartósan fennállhat, károsítva magát a gyomornyálkahártyát.

A kezelés megkezdése előtt diagnosztizálni kell, hogy valóban fennáll-e H. pylori fertőzés, ez okozza-e a tüneteket. Erre több lehetőség is van. A legegyszerűbb, az ún. urea kilégzési teszt (UBT), mely során egy tabletta és egy pohár almalé elfogyasztása után - a kilélegzett levegő analízisével - lehetőség van a baktérium ureáz enzimének működését (így magát a baktérium jelenlétét) kimutatni. Emellett lehetőség van arra, hogy vérből H. pylori ellen termelt ellenanyagokat mutassunk ki, illetve gyomortükrözés alkalmával (ha a gyomorpanaszok miatt amúgyis sor kerül rá) apró mintát véve megvizsgálható a baktérium jelenléte.

A H. pylori két hetes kombinált kezeléssel (kétféle antibiotikum és a savtermelést erőteljesen csökkentő protonpumpa gátló gyógyszer alkalmazásával) legtöbbször eradikálható, azaz eltüntethető a szervezetből.

A H. pylori negativ fekélybetegség esetén, - azaz amikor nem mutatható ki a baktérium jelenléte - kóroki tényezőként elsősorban a nem-szteroid gyulladáscsökkentők gyomor-bélrendszeri mellékhatásával kell számolnunk.

Ezek azok a gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító hatású gyógyszerek, melyekkel a legtöbb ember találkozik élete folyamán a különböző mozgásszervi vagy egyéb eredetű fájdalmak, valamint náthás ill. lázas állapotok kezelése (sokszor „öngyógyszerelése”) során.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek leggyakoribb mellékhatása a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának károsítása. A károsodás mértéke különböző lehet. Az egyéni adottságok, betegségek (máj-, vese-, szívbetegségek) megléte vagy egyéb gyógyszerek alkalmazása, valamint a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszere típusa befolyásolja, hogy milyen súlyos elváltozás alakulhat ki. A károsodás lehet idült gyulladás, de akár akut fekély, gyomor-bélrendszeri vérzés, sőt perforáció is. Ilyenkor gyomorpanaszok, gyomortáji fájdalom, vérzés esetén pedig kávézacc-szerű vérhányás vagy fekete szurokszéklet jelentkezhet. Ebben az esetben orvosi kontrollra mindenképpen szükség van.

A probléma csökkentésére két szempontot kell szem előtt tartani: racionálisan alkalmazni a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, illetve azok mellékhatását megelőzni, ha pedig már kialakultak, akkor időben és megfelelően kezelni kell.

Általánosságban elmondható, hogy nagyobb a kockázat a gyomor-bélnyálkahártya károsodására, ha a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert időskorú (65 év felett) betegnél alkalmazzák. Emellett fokozott körültekintést igényelnek azok az esetek, amikor korábban is előfordult már fekélybetegség, gyomor-.bélrendszeri vérzés, vagy szteroidot és/vagy véralvadásgátló gyógyszert kell alkalmazni a betegnél. A dohányzás és alkoholfogyasztás is rizikótényezőnek számít.

A felsorolt tényezőket a kezelőorvos mérlegeli, az öngyógyszerelés veszélyes lehet. A megfelelő fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés tehát orvosi kompetencia kell legyen. A fokozott rizikóval rendelkező betegek esetén nemcsak a fenti gyógyszerválasztás, de a megfelelő gyomorvédelem (savtermelést csökkentő gyógyszerek megfelelő alkalmazása) is nagy jelentőséggel bír.

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához!

BELÉPÉS
E-mail:   Jelszó:   Elfelejtette a jelszavát?
ÁRFOLYAM DOBOZ
BÉT 2014.04.19. 13:56
3 800 Ft -1.02%